Det er ikke de arbejdsløse men butiks- og cafe’ ejere, der nasser på dine skattepenge.

Arbejdsløse på dagpenge og kontanthjælp bliver sendt i løntilskudsjobs og ulønnet praktik.

Hensigten hermed er, at de optrænes så arbejdsgiveren kan se nytten af at ansætte dem bagefter på almindelige overenskomstmæssige løn- og arbejdsvilkår. En ny arbejdsplads – en mindre arbejdsløs – gevinst for både den arbejdsløse og samfundet. DET ER BARE IKKE DET DER SKER.

Det er uhyre sjældent at der skabes en ny arbejdsplads i forlængelse af ulønnet praktik og løntilskudsjobs. Der sker det modsatte. Den arbejdsløse sendes videre i endnu et ulønnet arbejde. Arbejdsgiveren bestiller endnu en gratis arbejdskraft hos jobcentret. Tidligere var arbejde som rengøring, sætte varer på plads og sidde ved kassen et lønarbejde, hvor man både fik løn og optjente ret til dagpenge. Nu er mange af disse jobs nedlagte, for arbejdet udføres af gratis arbejdskraft. Så i stedet for at skabe nye arbejdspladser, så samfundet får færre udgifter til understøttelse og kontanthjælp, fastholdes den arbejdsløse i arbejdsløshed, og dine skattepenge går til at servere gratis arbejdskraft til arbejdsgiverne.

Den arbejdsløse må arbejde 37 timer om ugen og samtidigt opbruge sine dagpenge eller som kontanthjælpsmodtager arbejde for 65 kr. i timen, ja unge ned til 35 kr. i timen og uden at optjene nogen ret til dagpenge. Ikke så sært at de, der er så heldige at have et arbejde, bliver så bange for at miste det, at de kan presses til højere arbejdstempo, mindre sikkerhed og løntilbageholdenhed, medførende stress og arbejdsskader, der igen koster skattepenge.

Det er svært for fagbevægelsen at stoppe dette misbrug af gratis arbejdskraft. Langt de fleste af dagligvarebutikker og cafeer, hvor misbruget er størst, er uden en tillidsmand, der kan se efter at den gratis arbejdskraft ikke bruges på områder, der tidligere var et almindeligt lønarbejde.

Det er ikke i samfundets eller de arbejdsløses interesse, at vores skattepenge bruges til nedlæggelse af især ufaglærte stillinger. Hvis ikke en eller to perioder med løntilskud eller ulønnet praktik fører til oprettelse af en ny arbejdsplads bør denne arbejdsgiver IKKE fremover kunne modtage gratis arbejdskraft.

Lise Baastrup
Randers mod Nedskæringer
Landsforeningen Lediges Vilkår

Publiceret her: http://www.arbejderen.dk/l%C3%A6serbrev/gratis-arbejdskraft-betalt-skatten 26. maj 2015