E-Boks i weekenden? Nej tak!

Af Frida Valbjørn Christensen.

En gruppe af borgere på sociale ydelser oplever ubehag og angstlignende symptomer, når de modtager E-Boks. I 2021 forsøgte Enhedslisten derfor at lette deres bekymringer med et forslag, der skulle fritage alle borgere fra at modtage E-Boks i weekenderne.

En mindre gruppe får voldsomme symptomer
I et indslag på TV2 Østjylland, der blev lavet i forbindelse med, at Enhedslisten fremsatte forslaget, mødte vi Marianne Grann og Lisbeth Sand, der fortalte om, hvordan de føler sig ødelagte i en hel weekend, når et brev i E-Boks tikker ind fredag aften.

Både Marianne Grann og Lisbeth Sand har været fanget i systemet i flere år og har både oplevet at få angst og stresslignende symptomer, når brevene tikker ind.

Ét er at brevene kommer på det tidspunkt, hvor der endelig kan holdes weekend, og bekymringerne kan lægge sig. Noget andet er, at hvis borgeren har spørgsmål til brevet, må vedkommende vente i op til to døgn (hvis ikke længere pga. ferie) på at få afklaring.

Forslaget mødte modstand blandt borgerne
Forslaget faldt ikke just i god jord på den lokale Facebookside, ”Facebook Randers”. Nogle brugere troede sågar, at der var tale om en aprilsnar, andre mente, at forslaget var humoristisk og latterligt.

Enhedslisten kan godt forstå, at det kan være svært at sætte sig ind i denne problematik, hvis man ikke selv, eller nogen man kender, har oplevet noget lignende. Her er det dog vigtigt at huske, at nogle af de borgere, der oplever E-Boks på fridage som et problem, kan have været fanget i systemet i årevis og f.eks. være syge med en stressbelastning eller lignende.

Har man eksempelvis tidligere via E-Boks modtaget sanktioner i den ydelse, der er afgørende for ens levegrundlag, kan det for nogle være angstprovokerende at forholde sig til E-Boks-breve på de dage, hvor de ikke kan komme i kontakt med jobcenteret.

Enhedslisten kæmper videre
Enhedslisten mener grundlæggende, at kommunerne og jobcentrene skal være til for at hjælpe borgerne. I Randers kræver dette dog en markant ændring i den holdning, man har til den enkelte borger, der gør brug af jobcenteret. Vi skal stoppe med at putte folk i kasser og i højere grad se på de enkelte borgeres behov, så alle behandles ligeværdigt.

Her er der tale om et stort problem, der rammer en lille gruppe borgere, og som ganske nemt kan løses. Forslaget kom desværre ikke videre i systemet denne gang, men Enhedslisten vil udvikle og fremme det til næste byrådsperiode.