Folkeskolen – folkets skole

I Folkeskolen skal alle børn fra alle sociale klasser mødes. Begrundelsen for dette er, at det skaber grundlaget for sammenhængen i vores samfund.

Det er skolens opgave, at få børn og unge til at gribe og begribe verden. Skolen skal forberede til fremtiden og være en del af rammen for et godt børneliv. Enhedslisten mener, at den enkelte folkeskoles arbejde skal ses i sammenhæng med hjem og nærmiljø, og skolen bør være et fælles mødested for alle lokalområdets skolebørn, voksne og frivillige foreningers aktiviteter.

I Randers vil skolenedlæggelsesflertallet skabe større ulighed i skolegangen for 30 % af børnene. Og hvis vi tager nedskæringerne med som opnås ved større antal eleverne i klasserne, er det 100 % af skolebørnene, der få en ringere skoleuddannelse.

I Enhedslisten mener vi den nye skolestruktur nedsætter kvaliteten af den randrusianske folkeskole på følgende områder:

  • Klassekvotienterne bliver forøget
  • Inklusionen af special pædagogiske børn får fjernet ressourcer
  • Nærområder mister deres skole
  • Elever kan ikke forventes at afslutte deres 9. klasse i samme skole som de startede i i børnehaveklassen
  • Flere børn af forældre med en høj indtægt vil blive sat i en privatskole
  • Der vil blive fyret pædagogisk personale.
  • Nærområdet mister en samlende aktivitet for børn, forældre og aktive foreninger i lokalområdet.

Derfor er den nye skolestruktur ikke en omstruktureringsplan, men en nedskæringsplan. Enhedslisten vil en skole der sikrer alle børn en højkvalitetsuddannelse, så de forsætter deres videreuddannelse på et højere niveau. I dag er mindst 10 % af en årgang ved 16-17 års alderen ikke parate til en ungdomsuddannelse. Dette finder Enhedslisten uacceptabelt, skolen skal forberede alle børn til en videre ungdomsuddannelse.

Enhedslisten vurderer, at der er så mange mangler ved den Randrusianske folkeskole, at der skal tilføres flere midler til inklusion, sænkelse af klassekvotienter og renovering af skolebygninger.

De borgerlige vil have nedskæringerne på folkeskolerne for at sikre at de private skole får flere elever. Dansk Folkeparti, der siger at de er et socialt parti, viser klart med tilslutningen, at de er villige til at skære på velfærdsstaten. Og socialdemokraterne viser endnu engang deres evne til ikke at lytte til deres vælgere, men hellere vil lytte til ønskerne om at skære i velfærdsstaten. Og alle forligspartierne går imod nærdemokratiet ved at centralisere skoleaktiviteterne. Og forligspartierne har skidt på de demokratiske principper om åbenhed i dialogen om skolepolitikken ved at holde hemmelige møder, forhindre oppositionen i at se arbejdspapirer og ved at nægte at deltage i debatten under høringsfasen.

Anders Nielsen
Medlem af Enhedslistens bestyrelse Randers
Vester Tværvej 14
8920 Randers

Bragt i Amtsavisen 11/12: amtsavisen.dk/laeserbrev/folkeskolen-folkets-skole